Hjælp:Sådan redigerer du

Fra KrimiWiki
Version fra 25. mar 2012, 11:54 af Ulrich (diskussion | bidrag) Ulrich (diskussion | bidrag) (...)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

De vigtigste, hvis du vil bidrage til KrimiWikien, er naturligvis, at du gider skrive - at levere nyt indhold til de allerede startede artikler og starte nye artikler om emner, der mangler (hvis du vil se artikler, som andre sider linker, men som mangler indhold, kan du finde dem under ønskede sider.

Der er også en hurtig introduktion under hjælp:kom hurtigt i gang - men på denne side kan du lære at bruge de fleste af de muligheder, som KrimiWikien tilbyder.

Start en ny side

Det specielle ved en wiki er, at det er lynhurtigt at oprette en ny side. Hvis man går ind på en side, der ikke eksisterer, får man ikke en fejlmeddelelse, men derimod muligheden for at oprette siden.

Hvis du kigger på en allerede eksisterende side, f.eks. Edgar Allan Poe, kan du se, at titlen står i adressen: http://www.krimiwiki.dk/index.php/Edgar_Allan_Poe. Hvis du vil oprette en ny side, kan du altså blot skrive titlen på den i adressefeltet (i den del, hvor der står Edgar Allan poe). Hvis siden ikke eksisterer i forvejen (det er naturligvis en god ide at søge først), får du muligheden for at oprette den.

Du kan også oprette en side ved at lave et link til den - i wikien opretter man interne links ved at anbringe ordene i dobbelte hårde parenteser; med andre ord: hvis du vil lave et link til Edgar Allan poe, skal du skrive [[Edgar Allan Poe]], som bliver til Edgar Allan Poe.

Eksempel: hvis du vil lave en beskrivelse af en forfatter bøger, går du ind på forfattersiden, og under bibliografien sætter du hårde parenteser om de titler, du vil skrive om. Der oprettes så link til siderne (alle links, som fører til sider uden indhold, er røde).

Redigere en side

Hvis du vil føje mere indhold til en side, er der hurtigt gjort. Alle sider har et faneblad, der hedder ""rediger"" - klik på det, og du er i gang med at redigere teksten.

Mens du redigerer en side, kan du altid se det foreløbige resultat ved at klikke på ""forhåndsvisning"". I fanebladet ""historik" kan du se, hvilke ændringer der er blevet lavet på siden over tiden - og evt. føre ændringerne tilbage, hvis der er tale om en fejl.

Formatering

Når du redigerer en side, er der en menulinie over tekstfeltet, som kan klare det meste af formateringer. Herunder følger en gennemgang af, hvordan man kan skrive det direkte ind i teksten (når du bruger menulinien, vil du se, at formateringen også optræder i teksten som vist herunder.

Overskrifter

Vil du lave en overskrift, omkranses den af ligheds-tegn (antallet af tegn viser, hvor stor overskriften skal være).

==overskrift== giver en overskrift

===underoverskrift=== en underoverskrift

Du bør ikke bruge =overskrift 1=, da det er den overskrift, der bruges til artiklens titel.

Bemærk, at overskrifterne optræder i artiklens indholdsfortegnelse - som automatisk indsættes, så snart der er mindst 4 overskrifter i en artikel.

Fed skrift

Vil du skrive noget med fed skrift, gør du således: '''Edgar Allan Poe''' bliver til Edgar Allan Poe (bemærk: det er tre anførselstegn: ' ' ' på hver side af teksten).

Kursiv skrift

Vil du skrive noget med kursiv, gør du således: ''Edgar Allan Poe'' bliver til Edgar Allan Poe (bemærk: det er to anførselstegn: ' ' på hver side af teksten).

Linieskift

Har du problemer med, at teksten står i én køre, skal du være opmærksom på, at wikien kræver et ekstra linieskift, så der er en tom linie mellem de to afsnit.

Punktopstilling

En almindelig punktopstilling oprettes således:

*nummer 1

*nummer 2

*nummer 3

**nummer 3 – 1

**nummer 3 – 2

giver:

 • nummer 1
 • nummer 2
 • nummer 3
  • nummer 3 – 1
  • nummer 3 – 2

En punktopstilling med numre laves således:

#en

#to<br>over flere linier<br>uden at bryde nummereringen

#tre

##tre – 1

##tre - 2

giver:

 1. en
 2. to
  over flere linier
  uden at bryde nummereringen
 3. tre
  1. tre – 1
  2. tre - 2

Links

Hvis du vil lave et link til en anden side i KrimiWikien (hvad enten den side eksisterer endnu eller ej), bruger du dobbelte klammer omkring ordet: [[Edgar Allan Poe]] bliver til Edgar Allan Poe

Skal du bruge en anden form af navnet end titlen på artiklen, f.eks. Edgar Allan Poes i stedet for Edgar Allan Poe, kan du gøre sådan: [[Edgar Allan Poe]]s bliver til Edgar Allan Poes

Du kan også skrive en helt anden tekst end linket ved at skille de to med | - således: [[Edgar Allan Poe|EA Poe]] bliver til EA Poe (med et link til den rigtige side).

Vil du lave et link til en anden hjemmeside, skal du bliver bruge en enkelt klamme omkring adressen: [http://www.krimisiden.dk] bliver til [1].

Vil du lave en tekst, der linker til en anden hjemmeside, adskiller du blot adressen og teksten med et mellemrum - [http://www.krimisiden.dk Krimisiden] bliver til Krimisiden

Kategorier

Alle artikler kan føjes til en kategori - det gør det lettere at finde dem igen for interesserede læsere. På siden for kategorien forfattere kan du både se listen over forfattere og de forskellige underkategorier efter land.

Du kan se listen over samtlige kategorier på special:kategorier. Hvis du føjer en artikel til en kategori, som ikke eksisterer, vil kategorien automatisk blive vist her.

Føj artiklen til en kategori

Hvis du f.eks. har skrevet en artikel om en forfatter, tilføjer du sidst i artiklen [[kategori:forfattere]]. Er der tale om en dansk forfatter, tilføjer du også [[kategori:danske forfattere]]. På den måde kan artiklen findes begge steder; artiklen kan føjes til så mange kategorier, som det er nødvendigt.

Sorter artiklerne

Når listen over forfattere bliver længere og længere, bliver det naturligvis sværere at finde frem til den rigtige. Man kan derfor sørge for, at f.eks. navne optræder alfabetisk efter efternavn. Vil du f.eks. anbringe Edgar Allan Poe i kategorien amerikanske forfattere og sørge for, at han optræder under P, skal du skrive således: [[category:Amerikanske forfatter|Poe, Edgar Allen]]