Leonardo Padura

Fra KrimiWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Leonardo-paduroII.jpg

Leonardo Padura Fuentes (født 1955) er en cubansk forfatter og journalist fra Havana med en uddannelse i latinamerikansk litteratur bag sig. Han blev internationalt kendt med sin romancyklus Havana-kvartetten, hvoraf Maskespil i Havana udkom på dansk i foråret 2006.

Denne romankvartet, der har politimanden Mario Conde som gennemgående hovedfigur, følger årstidernes cyklus og udspiller sig over vinter, forår, sommer og efterår. Her afspejles tidens gang i et samfund med kommunistisk fundament, der bryder sammen med østblokkens fald i 1989. Men med årstidernes cyklus som overordnet ramme åbner Padura samtidig også muligheden for endnu en ny begyndelse.

Denne samfundskritiske og samfundsorienterede litteratur ligger i direkte forlængelse af især den hårdkogte, amerikanske krimitradition fra 1930'erne og frem med foregangsmænd som Raymond Chandler og Dashiell Hammett. Hos Padura er det en mere indirekte og let skjult forholden sig til samfundets problemer, men den er der modsat mere verdensfjern overklassekrimi som hos Agatha Christie i perioden fra 1900-1930. I stedet er det - som hos Raymond Chandler - realistiske skyggesider såsom elitekriminalitet i erhvervslivet, flosset moral og prostitutionens ulykke, der er den virkelige hovedperson sammen med skildringen af Mario Conde. Derfor kan Paduras fiktion også tillade sig at være bygget på et relativt tyndt skelet med hensyn til plot. I en romankvartet, hvor den blå tone er tilsvarende nærværende hos den melankolske Mario Conde som i den hårdkogte, amerikanske krimis detektiver. Padura fremstår dog som helt sin egen og som en mere lyrisk, melankolsk og individbetonet fortæller.

Foruden kriminalromanerne har Padura også skrevet filmmanuskripter, journalistik og noveller. Hans kriminalromaner er oversat til adskillige sprog.

Bibliografi

  • Maskespil i Havana (dansk udg. 2006)
  • Adiós Hemingway (2006)
  • Den ulastelige cubaner (2007)
  • Forårsblæst over Havana (2008)
  • Fortidens tåge (2010)
  • Manden der elskede hunde (2011)
  • Slangens hale (2012)


Se også

Krimisidens omtale

Litteratursidens omtaler